(Big) Data (Science)

Ik gebruik grotendeels dezelfde technieken.

Op deze pagina leg ik uit wat ik doe. Daar leest u meer over de verwerking van (grote hoeveelheden) gegevens tot inzicht in verborgen kansen en risico’s, kennis voor meer efficiëntie van uw processen en kwaliteit van uw producten.

  • Data = gegevens.
  • Big data = veel gegevens. Elke statisticus en gegevensanalist weet:
    meer gegevens betekent meer zekerheid. Automatisering levert veel gegevens op (met sensoren in het systeem; ‘inline’), die weer gebruikt kunnen worden voor processturing, bijvoorbeeld met technieken als machine learning (Wikipedia), zelflerende systemen en kunstmatige intelligentie (artificial intelligence, AI, zie Wikipedia). Schitterende technieken voor automatisering, niet om te begrijpen hoe bedrijfsprocessen in elkaar zitten. Voor sturing van de meeste bedrijfsprocessen en productkwaliteit is inzicht en kennis nodig door intensieve samenwerking met inhoudelijk en organisatorisch deskundigen. De opbouw daarvan vergt interactieve en multidisciplinaire gegevensanalyses. Ook vergt het intensieve controle op onzingegevens. Op deze pagina leest u hier meer over, onder meer over zwangere mannen.
  • Data science is een nieuwe term voor gegevensanalyse, een combinatie van gegevensverkenning (data mining), computertechniek, informatica en wiskunde (statistiek). Ook ik ben gegevensanalist en zou een data scientist genoemd kunnen worden. Meer over data science op deze pagina, of op Wikipedia.